EPFL ArtLab

Lausanne

Uniting arts and technology under one roof.

Located on a vast plot of land within the EPFL campus, the ArtLab building creates a bridge between the heart of the campus to the north and the student residence to the south. This new building, emblematic of the campus, was designed by the Japanese firm Kengo Kuma & Associates, with a long architecture divided into three blocks.

As a local partner, CCHE was in charge of coordinating and negotiating with the local authorities, engineers and various stakeholders, managing and drawing up the construction documents as well as the detailed studies to ensure that the building was executed in the spirit intended by the Japanese architect.

Year

2017

Developed by

Kengo Kuma & Associates

Client

EPFL - Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne

Program

South Pavilion: Montreaux Jazz CaféCentral
Pavilion: Museum for Gandur Foundation
Northern Pavilion: Human Brain Project, Research space dedicated to EPFL

Floor area (GFA)

4,000 m²

Volume (SIA)

19,000 m³

Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse

ArtLab brings together under its 235-metre long roof 3 pavilions: the Datasquare, the Museum Experimental Space and the Montreux Jazz Café. scale 1:1000

Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse

The use of wood for the facades and tiled roofs gives the building an improved Swiss chalet look.

Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse

With a length of approximately 230m, the building follows the topography of the natural terrain harmoniously. Its origami-like architecture with its elegantly folded roof allows a break in its structure and thus avoids monotony. Its low height and perfect integration with the buildings surrounding the historic campus combined with its original and sober architecture demonstrate the desire of its designers to create a building that does not compete with the neighbouring Rolex Learning Center.

Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse

Since the end of 2016, the building has housed the digital archives of the Montreux Jazz Festival and a large space dedicated to artistic and cultural content.

Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse

Materials and finishes

Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Architecture de CCHE du bâtiment public EPFL Artlab Suisse
Back to projects