Jules-Cougnard

Chêne-Bougeries, Geneva

Located in a residential area in the process of densification on the outskirts of the city of Geneva, this building with its simple volumetry and prefabricated concrete facades develops an architectural expression that allows it to integrate into a heterogeneous fabric.

The large openings, which appear to be carved into the mass of the building, with two trenches expressing the verticality of the stairwells on the north facade, are complemented by generous cantilevered balconies on the south facade, where the noses of the concrete slab and the vertical edges materialised by posts on the upper floors define an extruded volume of the built body.

A skilful compromise between the rationality of the plan and the level of PPE finishing will make it possible to offer quality housing in a quiet setting close to the centre of Geneva. Energy production only with heat pumps and photovoltaic panels. A small green park built above the underground car park brings nature to the feet of the building, and the urban furniture installed allows the inhabitants to meet there. A generous bicycle shelter and close access to public transport encourage soft mobility.

Year

On going

Developed by

CCHE Genève SA

Client

Sogeprim SA

Program

Construction of 20 condominium flats (18 x 4 rooms and 2 x 3 rooms) Underground parking and outdoor facilities Earthworks, reinforced concrete structure, prefabricated panel facades Roof with installation of photovoltaic panels and a heat pump

Floor area (GFA)

2,025 m2

Volume (SIA)

10,560 m3 (+1,170 m3 ext.)

Realization

CCHE Genève SA

Architecture de CCHE pour le projet de logements en PPE Jules-Cougnard Suisse
Projet Jules-Cougnard - Genève

Section AA, North facade, East facade, South facade, West facade 1:100


back to projects