Les Dents du Midi

Aigle

Transformation and renovation project of the school building "Les Dents du Midi" and the gymnasium of the "Planchette".

Year

Ongoing

Mention

1st prize

Developed by

CCHE Lausanne SA

Client

Commune d'Aigle

Typology

Mandate in a multidisciplinary grouping of agents

Collaboration

BG Ingénieurs Conseils SA

Architecture de CCHE du Collège les Dents du Midi Suisse
Architecture de CCHE du Collège les Dents du Midi Suisse

The intervention on this public building is carried out in stages and in operation. The concept is based on the respect of the CROCS building, one of the witnesses of an era that allowed the construction of infrastructures in a very short period of time. To consolidate its structures, protect them against fire and rethink the techniques and physics of the building, we chose an approach that results in a rational, open, largely glazed, versatile and flexible construction.

The new gymnasium and music centre, with its patios, adds a notion of poetry and intimacy that did not exist before, which also works very well with the courtyard. Finally, the courtyard will be converted into a park to become the public garden of the "house".

The façades of the buildings (inner courtyard and gables) will be covered with perforated aluminium cladding that leave a view on the wind-breaker, an iridescent film.

Architecture de CCHE du Collège les Dents du Midi Suisse
Architecture de CCHE du Collège les Dents du Midi Suisse

A college is also a place where students spend a large part of their time. This is why we want it to be dynamic so that the student, in the traffic, always has a relationship with the levels. The fact of keeping the cage open allows exchanges in the corridors, on the landing and around it. Bright to make it attractive, the 3rd floor shafts, the clearances and the high glazing bathe the building in light. The building appears open to the outside and stimulates curiosity.

It is the visitor, in this case the student, who changes the color of the building as he moves around. The iridescent film has the particularity of changing color according to the light and the angle of view of the viewer. The College is treated with a film where green colors predominate and the gym rather in white tones.

The complex is renovated with respect for its history and enhanced by a rehabilitation using the techniques of 2017. In the continuity of its original construction.

Realization

Sustainable development

This transformation project was carried out with a global reflection on the elements that would limit the ecological impact of the intervention. While the existing structure of the building was preserved as much as possible, the façade elements to be replaced were completely dismantled and sorted for recycling in a recycling and reuse center.

In order to adapt the building to current needs and techniques, the installation of photovoltaic panels made it possible to meet at least 50% of the site's consumption. Finally, the intervention schedules were adapted to avoid the delivery of temporary modules and the various interventions were carried out by a majority of local companies (located less than 50km away).

Architecture de CCHE du Collège les Dents du Midi Suisse
Architecture de CCHE du Collège les Dents du Midi Suisse
Back to projects