Mansion of the 19th century.

Vaud

Luxury comfort of the 21st century in a historical setting.

The program of the mansion classified in note 2 includes places providing a very comfortable family life. The existing building forms a harmonious whole with its underground extension located on a raised plateau, which offers a dynamic view of Lake Geneva and the western region of Lausanne. The creation of a generous opening ensures that natural light is brought into this new space, while remaining discreet so as not to compromise the reading of the façade and the protected English garden.

The quality of the existing interior spaces is improved by the creation of new openings in the façade, maximizing light and views towards the garden as well as by reinforcing the interior circulation with a new staircase and elevator.

The existing interior ambiance, created by the plaster ceilings, walls covered by painted woodwork, and parquet floors, has been enriched and diversified with the use of noble materials and contemporary objects.

The use of traditional techniques is in unison with the integration of today's technology in order to achieve the objectives of sustainable development.

Year

2020

Developed by

CCHE Lausanne SA

Client

Private client

Program

Underground indoor pool and spa, noble floor on the ground floor, rooms and privacy unit on the upper floors, protected English garden with a pond and fountain.

Floor area (GFA)

1'900 m2

Volume (SIA)

6'120 m3

Architecture d'intérieur et transformation de CCHE pour un monument historique classé type 2 Suisse

Renovation of the molasse facade by creating new openings (false windows before work), collaborative slabs with Minitec heated screed (16mm). Luxurious marble cladding in the swimming pool, kitchen and bathrooms, renovation of the existing windows and French windows with the company Baer (existing interior, new double glass and exterior part).

Architecture d'intérieur et transformation de CCHE pour un monument historique classé type 2 Suisse

New staircase between basement and ground floor, reinforcement and structural modification of the existing staircase

Architecture d'intérieur et transformation de CCHE pour un monument historique classé type 2 Suisse
Architecture d'intérieur et transformation de CCHE pour un monument historique classé type 2 Suisse

New elevator with a glass shaft

Architecture d'intérieur et transformation de CCHE pour un monument historique classé type 2 Suisse
Architecture d'intérieur et transformation de CCHE pour un monument historique classé type 2 Suisse
Architecture d'intérieur et transformation de CCHE pour un monument historique classé type 2 Suisse
Architecture d'intérieur et transformation de CCHE pour un monument historique classé type 2 Suisse
Architecture d'intérieur et transformation de CCHE pour un monument historique classé type 2 Suisse
Architecture d'intérieur et transformation de CCHE pour un monument historique classé type 2 Suisse
Architecture d'intérieur et transformation de CCHE pour un monument historique classé type 2 Suisse
Architecture d'intérieur et transformation de CCHE pour un monument historique classé type 2 Suisse
Architecture d'intérieur et transformation de CCHE pour un monument historique classé type 2 Suisse
Architecture d'intérieur et transformation de CCHE pour un monument historique classé type 2 Suisse
Architecture d'intérieur et transformation de CCHE pour un monument historique classé type 2 Suisse

Integration of an underground swimming pool and spa area in a park classified in note 2.

A transformation of the historic building, in Note 2, regains the lost splendor of a 21st century luxury mansion in a historic garden.

An underground extension has added a spa and indoor pool to the living program. The existing body located on its gravel plateau forms a harmonious whole with the extension. A single opening, like a scalpel stroke in the ground forms an eye and provides natural light to this new space. The reading of the building, its historic facades and the English garden are thus not altered.

Architecture d'intérieur et transformation de CCHE pour un monument historique classé type 2 Suisse
Croquis de CCHE pour un monument historique classé type 2 Suisse

Underground extension with underpinning

The quality of the existing interior spaces is improved by the opening of the false windows in the facade, the central staircase extended to the basement to connect the extension and the views to the outside in each room.

The plaster ceilings, stucco moldings, painted woodwork and parquet floors have been enriched and diversified with noble materials and contemporary objects to restore the luster of yesteryear to this interior.

The use of traditional techniques is in unison with the integration of today's technology, heat pump, solar panels and pellet boiler to achieve the objectives of sustainable development.

Architecture d'intérieur et transformation de CCHE pour un monument historique classé type 2 Suisse
back to projects