Migros in Chailly

Chailly-sur-Lausanne

Built in the early 1970s, this multi-functional building with two floors of independent shops, apartments, administrative areas and a three-level underground parking garage no longer met today's commercial needs. In addition, its obsolescence required a complete overhaul of its technical installations and its envelope to meet current requirements.

The principle of redevelopment of the commercial surfaces was applied to concentrate all the traffic flow on the south-western facade, allowing to guarantee an ideal visibility for all the stores on the public domain. This radical redistribution of vertical circulation responds to the malfunctioning of existing connections and makes it possible to restore the shopping center's real attractiveness.

The architectural response to the redefinition of its façade focused on the enhancement of the administrative and residential areas. The differentiated lamination of the metal cladding elements offers a subtle fluctuation of brightness that varies according to the ambient luminosity. This new volume appears as deposited on its support composed of the base parts and superstructures coated in black.

Year

2017

Mention

1st prize

Developed by

CCHE Lausanne SA

Client

CPM - Caisse de pensions Migros Immobilier (Suisse romande)

Program

Renovation and transformation of the existing building (envelope), redevelopment shopping center

Floor area (GFA)

8,500 m²

Volume (SIA)

62,625 m³

Realization

CCHE Lausanne SA

Architecture de CCHE pour la Migros de Chailly Suisse
Architecture de CCHE pour la Migros de Chailly Suisse
Architecture de CCHE pour la Migros de Chailly Suisse
Architecture de CCHE pour la Migros de Chailly Suisse
Architecture de CCHE pour la Migros de Chailly Suisse
Architecture de CCHE pour la Migros de Chailly Suisse
Back to projects