Quartier du Rionzi - Parallèle I & II

Le Mont-sur-Lausanne

Following the accomplishment of the Rionzi residential district and its 238 Minergie® housing units in 2011, the project owner wanted to continue developing the plots to the north of the district. The plots were located in a "business zone", but the region had a high demand for housing. A concept was therefore developed to fit in this perimeter.

Year

2017

Developed by

CCHE Lausanne SA

Client

Steiner SA

Floor area (GFA)

16'435 m²

Volume (SIA)

69'390 m3

Realization

Steiner SA

Architecture de CCHE des bâtiments Parallèle I et II Suisse

In this context, CCHE is developing the concept of "Work and Live" in close cooperation with the municipality and the project owner. The idea of housing + workshop + parking space makes it possible to match up the constraints of the site with the current need for housing, by offering more than 4,000 m2 of workshops and 97 housing units with 2.5 to 4.5 rooms.

Urbanisme de CCHE des bâtiments Parallèle I et II Suisse

The space formed between the activity building and the residential building forms an intimate courtyard offering a meeting place, a special world and protected from external nuisances.

Project

Preview of the project using 3D images produced by CCHE's computer graphics department during project development

Image 3D de CCHE des bâtiments Parallèle I et II Suisse

aerial image

Image 3D de CCHE des bâtiments Parallèle I et II Suisse

residential building view

Image 3D de CCHE des bâtiments Parallèle I et II Suisse

interior housing building

Image 3D de CCHE des bâtiments Parallèle I et II Suisse

interior workshop building

Architecture

Architecture de CCHE des bâtiments Parallèle I et II Suisse
Architecture de CCHE des bâtiments Parallèle I et II Suisse

"Parallèle" is formed by two islets, each composed of two entities: an activity building near the highway serving as a noise barrier and a dwelling building to the west, taking advantage of the visual clearance to the lake.

The look of the housing buildings seeks a coherence with the district of Montjoie. The long balconies and its solar protections assert its belonging to the existing district. On the courtyard side, the prefabricated building is reinterpreted in a repetitive grid expressing the regularity of the typologies.

Architecture d'intérieur de CCHE des bâtiments Parallèle I et II Suisse
Architecture d'intérieur de CCHE des bâtiments Parallèle I et II Suisse
Architecture d'intérieur de CCHE des bâtiments Parallèle I et II Suisse

The typologies, which are mainly transversal, take advantage of these two contexts: The dining rooms/kitchen overlook the courtyard and the living rooms open to the view.

Facades

The workshop buildings have perforated metal façades which, on the side of the highway, allow to cope with the acoustic constraints, controlling the reverberation towards the neighbours while developing a graphic design that animates the façade day and night. The graphic design is imagined to follow the speed of its perception from the car.

Facade parallele de CCHE des bâtiments Parallèle I et II Suisse
Facade parallele de CCHE des bâtiments Parallèle I et II Suisse

Halftone perforations of the building on the highway side

The 2 activity buildings of the Parallèle project, which are located right beside the A1 motorway (Lausanne-Blécherette), required a special façade treatment both from an acoustic point of view (absorption of sound reverberations) and from an aesthetic point of view (more than 250 linear metres of blind façades facing the motorway).

Parallele Perf Anim

Inspired by the trame principle used in the printing industry, an aluminium sheet perforation system was developed. From a certain distance, it gives the sensation of different shades of grey. To reduce the number of plate types to be produced, an abstract pixelised pattern brings out the notion of speed, using only about fifteen different plates.

Facade parallele de CCHE des bâtiments Parallèle I et II Suisse

Nuton furniture

Mobilier de CCHE pour Parallele

The "Nuton" range of furniture, inspired by the shape of pebbles, was produced and designed for the Parallèle project and fits in the urban and rural environment of the neighbourhood.

The Nuton range of furniture allows a lot of different assembly possibilities while giving the sensation of a random and natural layout that invites its users to relax.
see the project

back to projects