Salle de gymnastique

Buchillon

Result of a competition won in 2009, the gym is located north of Buchillon, between the village centre and the Etoy industrial zone. A square connects the new hall to the entrance of the school, located on the other side of the rue des Deux-Communes.

Year

2010

Developed by

CCHE Lausanne SA

Client

Commune of Buchillon

Program

Gymnasium VD2, Bar

Surface (SBP)

1'100 m²

Volume (SIA)

7'368 m³

Realization

Tecbat Sàrl

Architecture de CCHE d'une salle de gymnastique Suisse

The project is integrated by its volume into the village context. Its materiality distinguishes it from the hangars in the industrial zone.

Architecture de CCHE d'une salle de gymnastique Suisse

The façades of the building are made of concrete poured on site, coloured in the mass and textured by the wood panel formwork.

Architecture de CCHE d'une salle de gymnastique Suisse
Architecture de CCHE d'une salle de gymnastique Suisse

The sports hall meets the needs of school and association sports. The public elements of the programme, foyer, refreshment bar and gallery are arranged on the same level in relation to the square.

Architecture de CCHE d'une salle de gymnastique Suisse
Architecture de CCHE d'une salle de gymnastique à Buchillon
Architecture de CCHE d'une salle de gymnastique Suisse
Architecture de CCHE d'une salle de gymnastique Suisse
Architecture de CCHE d'une salle de gymnastique Suisse

The sports functions, playground, changing rooms and services are on the lower level. The playground is oriented on a sloping garden. The design of the structure, which frees the longitudinal side of the playground from any load-bearing support, strengthens the connection to the garden.

Architecture de CCHE d'une salle de gymnastique Suisse
back to projects