Mansion

Canton of Vaud

The transformation of this mansion has been carried out in full respect of its existing architecture. Contemporarily renovated, the interior surfaces have been reorganized around the reception hall, the true heart of the house.

Year

2011

Developed by

CCHE Lausanne SA

Client

Private client

Typology

Transformation

Program

detached villa, caretaker's lodge, lift, reception hall, library, dressing room, servants' apartments, winter garden

Floor area (GFA)

1,934 m²

Volume (SIA)

8,338 m³

Realization

CCHE Lausanne

Artist work

Catherine Bolle

Transformation de CCHE d'une Villa de Maître Suisse
Transformation de CCHE d'une Villa de Maître Suisse
Transformation de CCHE d'une Villa de Maître Suisse
Transformation de CCHE d'une Villa de Maître Suisse
Transformation de CCHE d'une Villa de Maître Suisse
Transformation de CCHE d'une Villa de Maître Suisse

The addition of a terrace on the 1st floor has allowed the creation of a winter garden on the ground floor. Entirely glazed, it offers an unobstructed view of a huge garden laid out according to a project by Julian Dowle, an English landscape gardener, as well as of the lake.

Everything in this house has been imagined to allow a different use of the premises according to the day's programme. From the gym and swimming pool, to the formal reception, to family life and servants' apartments. From the furniture to the leather handles, every ladder has been treated with care.

Transformation de CCHE d'une Villa de Maître Suisse
Transformation de CCHE d'une Villa de Maître Suisse

Interior

Transformation de CCHE d'une Villa de Maître Suisse
Transformation de CCHE d'une Villa de Maître Suisse
Transformation de CCHE d'une Villa de Maître Suisse
Transformation de CCHE d'une Villa de Maître Suisse
Transformation de CCHE d'une Villa de Maître Suisse
Transformation de CCHE d'une Villa de Maître Suisse

Natural light floods the spaces, through protected patio doors and patios. The library, a major space of the house, is developed on two levels.

Transformation de CCHE d'une Villa de Maître Suisse
Transformation de CCHE d'une Villa de Maître Suisse
Transformation de CCHE d'une Villa de Maître Suisse

Contemporary artist Catherine Bolle has shaped the glass roof with sandblasting work and a glass sculpture divides the kitchen from the dining room.

Transformation de CCHE d'une Villa de Maître Suisse
Architecture d'intérieur de CCHE pour une Villa de Maître Suisse
Transformation de CCHE d'une Villa de Maître Suisse
Transformation de CCHE d'une Villa de Maître Suisse
Back to projects