Grand Morillon Student Residence

Geneva

The Grand Morillon residence houses the students of the Graduate Institute of International and Development Studies - IHEID. Located in the Nations district of Petit-Saconnex, this building is composed of two bars facing each other, linked by a footbridge. The residence offers accommodation for international students with services totalling 670 beds as well as a set of common spaces and activities.

At the top, there is a multi-purpose room that opens onto a panoramic terrace with a breathtaking view of the Palais des Nations, the Geneva harbour and its water jet and the Alps.

Year

2021

Developed by

CCHE Lausanne SA and Kengo Kuma & Associates

Client

Pierre Guth, IHEID (Institut hautes études internationales développement Genève)

Program

Student housing residence with services

Floor area (GFA)

24,000 m2

Volume (SIA)

105,895 m3

A gradual walkway cut into the façade links the buildings from bottom to top. A true meeting place for the occupants, this walkway in wood tones contrasts with the façade entirely clad in aluminum and glass. Along the promenade, there is a shop, workrooms, an auditorium, a restaurant, a fitness center, and a relaxation room.

Architecture de CCHE pour La Résidence étudiante du Grand Morillon Suisse
Architecture de CCHE pour La Résidence étudiante du Grand Morillon Suisse
Architecture de CCHE pour La Résidence étudiante du Grand Morillon Suisse

Sliding shutters of 3.6m make up the metallic façade of the complex and allow the regulation of the luminosity and the privacy of the living spaces. Depending on the time of day and the activities of the students, the façade undergoes a visual change with the shutters open, half-open or closed.

Architecture de CCHE pour La Résidence étudiante du Grand Morillon Suisse
Architecture de CCHE pour La Résidence étudiante du Grand Morillon Suisse
Architecture de CCHE pour La Résidence étudiante du Grand Morillon Suisse
Architecture de CCHE pour La Résidence étudiante du Grand Morillon Suisse
Architecture de CCHE pour La Résidence étudiante du Grand Morillon Suisse
Architecture de CCHE pour La Résidence étudiante du Grand Morillon Suisse

The interior spaces use the warmth of wood in contrast with grey and white colors. Integrated into the public areas, the 630 or so student residences are a reduced model of the architectural concept. With a distinctly Japanese inspiration, these easy-to-live-in apartments are fully equipped in shades of wood and white. Every detail is designed to be sustainable and to optimize the space, such as the bench installed at the foot of the windows, which serves as a seat for the dining table, a relaxing sofa, a storage box, and a support for opening and closing the windows and giant shutters.

Architecture de CCHE pour La Résidence étudiante du Grand Morillon Suisse
Réalisation de CCHE pour La Résidence étudiante du Grand Morillon Suisse
Architecture de CCHE pour La Résidence étudiante du Grand Morillon Suisse
Architecture de CCHE pour La Résidence étudiante du Grand Morillon Suisse
Architecture de CCHE pour La Résidence étudiante du Grand Morillon Suisse
Architecture de CCHE pour La Résidence étudiante du Grand Morillon Suisse

The rooms

The different types of accommodation are designed to evolve according to the needs of the Institute. The basic unit is the "studio" and is designed for students who appreciate a community lifestyle, which is why it works in conjunction with shared kitchens, strategically located to group fifteen to twenty studios. The "studio plus" is equipped with a private kitchenette and offers an advantage to users seeking more autonomy. The "couple's apartment" combines two modules, is accessible to people with reduced mobility and has a living space separate from the sleeping area.

Finally, the "two-room and three-room apartments" are aimed more for families and can also be occupied by students sharing a common living space. All the apartments are designed and arranged to optimize the available space as much as possible. Finally, these units are equipped with a bench against the facade to act as a space of relation between the interior and the exterior, while integrating storage lockers.

Réalisation de CCHE pour La Résidence étudiante du Grand Morillon Suisse
Réalisation de CCHE pour La Résidence étudiante du Grand Morillon Suisse
Architecture de CCHE pour La Résidence étudiante du Grand Morillon Suisse

Visual identity and signage

The design department was mandated to create the visual identity and signage for this unusual project. The goal was to provide a respectful and integrated response to the site, while guaranteeing the needs of its users in a qualitative and anticipatory manner.

Logo de CCHE pour REGM
Signalétique de CCHE pour REGM

The proposed system was based on our support to the project owner in the definition of all the appellations necessary for the proper functioning of the site and its understanding: it stems from our findings and our bias, aiming to simplify the information network as much as possible.

Signalétique de CCHE pour REGM
Signalétique de CCHE pour REGM

The stakes of a project

  • destination: four addresses spread over buildings, linked by a walkway
  • of floors: the entrances are both distributed on the external park and on the different levels of the walk integrated to the two buildings
  • orientation: the accessibility of the different areas changes according to the point of departure and the point of arrival
  • for different users: need to distinguish public space from those for residents.
  • neat: interventions on a finished project, which must be integrated and simple to update, discreet and effective
Signalétique de CCHE pour REGM
Signalétique de CCHE pour REGM
Signalétique de CCHE pour Résidence étudiante du GrandMorillon

Choices

From the first step until the arrival at the desired destination, the visitor is informed at all times of his position in the site and the areas to which he has access.

Signalétique de CCHE pour REGM

Distinguish between public space (white) and areas dedicated to residents (gray)

Signalétique de CCHE pour REGM

From the square, inform and direct to the right entrances

Down to the tiniest detail

Whether it is a question of adhesive interventions or built elements, the care taken with the finishing touches enables the architectural quality to be up to scratch while guaranteeing the durability of the signage system put in place for possible future information updates.

Signalétique de CCHE pour REGM
Signalétique de CCHE pour REGM
Signalétique REGM - Scotch - FR
Signalétique de CCHE pour Résidence étudiante du GrandMorillon
Signalétique de CCHE pour REGM
Signalétique de CCHE pour REGM
Signalétique de CCHE pour Résidence étudiante du GrandMorillon
Signalétique de CCHE pour Résidence étudiante du GrandMorillon
Signalétique de CCHE pour Résidence étudiante du GrandMorillon
Signalétique de CCHE pour Résidence étudiante du GrandMorillon
Signalétique de CCHE pour Résidence étudiante du GrandMorillon
Signalétique de CCHE pour REGM
Signalétique de CCHE pour REGM
Signalétique de CCHE pour REGM
Architecture de CCHE pour La Résidence étudiante du Grand Morillon Suisse

images from the competition

Architecture de CCHE pour La Résidence étudiante du Grand Morillon Suisse
Architecture de CCHE pour La Résidence étudiante du Grand Morillon Suisse
Architecture de CCHE pour La Résidence étudiante du Grand Morillon Suisse
Architecture de CCHE pour La Résidence étudiante du Grand Morillon Suisse
Architecture de CCHE pour La Résidence étudiante du Grand Morillon Suisse
Reéalisation de CCHE pour La Résidence étudiante du Grand Morillon Suisse
Réalisation de CCHE pour La Résidence étudiante du Grand Morillon Suisse
Back to projects