Gaswerkareal idea competition

Berne

The Gaswerkareal in Bern was for a long time a production site before it became a largely inaccessible industrial wasteland. The City of Bern organised an ideas competition for the development of this central site and the adjacent Brückenkopf West area into a new urban and diverse district.

The CCHE office was awarded second place / first purchase with its "Generation ß" project out of a total of 35 participants. The urban planning idea foresees a dynamic, flexible and ecological neighbourhood, well integrated into the existing green space and very well connected to the surrounding area. It also offers innovative typologies to meet the needs of future generations.

Our "Generation ß" project takes up the structure of the existing site and thus continues to write the industrial history. In terms of urban planning, our proposal is therefore divided into three zones: a first entry zone that interacts with the Sandrainstrasse, a second zone, the primary building zone, and finally a public park to the east, facing the Aare. Large "green chambers" structure the new district in an east-west direction and provide spaces for human beings as well as flora and fauna.

In order to achieve the objectives of the 2000-watt society, the project is based on a passive strategy (minimisation of consumption through closed loop, wood and bioclimatic construction), supported by an active strategy to optimise the project area and to compensate for additional consumption.

This project is developed entirely with the resources and know-how available in the office. The architects, urban planners, landscape architects and parametric designers used parametric algorithms to identify the best variant for the development of this new district.

Year

2021

Procedure

Open competition

Mention

2nd rank/ 1st purchase

Developed by

CCHE Lausanne SA

Client

City of Bern
Brückenkopf Bern AG

Typology

Residential, leisure and working area

Program

Housing (mainly low-cost), crafts, gastronomy, infrastructure, sports and leisure, culture, trade, services

Zoning

Mixed

Area

80'000m2

Concours de CCHE Gaswerkareal Berne

In terms of layout, our project takes up the structure of the existing site and thus continues to write industrial history.

Concours de CCHE Gaswerkareal Berne

Bird's eye view of the new district, the Aare and the Monbijou bridge.

Concours de CCHE Gaswerkareal Berne

Site plan

Concours de CCHE Gaswerkareal Berne

Axonometry

One of the main ambitions of this urban development proposal is to connect the Gaswerk district with the upper town, which is about 16 metres higher. This connection is made by means of walkways, stairs, lifts and ramps. The walkways are connected to the Monbijou Bridge and are accessible to non-motorised traffic. They connect several buildings and spaces in the new district. A sequence of urban spaces and uses is created - at the level of the upper town. As in the old Gaswerkareal, the connections are intended to create synergies between functions and uses, both between the Gaswerkareal and the city and within the new district.

Large 'green chambers' structure the new district in an east-west direction and provide spaces for people as well as flora and fauna to appropriate. In addition, the numerous trees and green spaces promote a pleasant microclimate between the urban structures of the buildings.

Concours de CCHE Gaswerkareal Berne

View from Sandrainstrasse to the gas boiler. Cultivation, food and much more can be tested and developed in this area.

As a reinterpretation of the gasometer, the vertical greenhouse becomes a symbol of self-sufficiency. On the one hand, it serves as a link between the lower and upper city, on the other hand, it reduces the consumption of the future district. Rainwater and grey water from the atrium are stored and treated by several natural filters (plants and fish) placed under mobile shelves. The rows of plants rotate to be supplied with light and water evenly.

Concours de CCHE Gaswerkareal Berne
Concours de CCHE Gaswerkareal Berne
Concours de CCHE Gaswerkareal Berne

Situation in the existing Gaswerkpark, looking towards the residential buildings to the south.

Concours Gaswerkareal - animation coupe

Coupe

Concours de CCHE Gaswerkareal Berne

Model of the "Generation ß" project

The culture of collaboration within CCHE aims to bring together the best specialists according to the needs of the project. This allowed the "Generation ß" project to be developed entirely with the resources and know-how available in the office. Architects, urban planners, landscape architects and parametric designers used parametric algorithms to identify the best variant for the development of this new district.

The collaborative process used to develop several variants in parallel to be able to retain the best elements and develop the Generation ß project, which is entirely based on the resources and know-how available within the office.

Hannes Ehrensperger, Associate Architect CCHE

Concours de CCHE Gaswerkareal Suisse

Loading the orthophoto

Concours de CCHE Gaswerkareal Suisse

Generation of variants

Gaswerkareal - extrait volumétrie

Project volumetry

Concours Gaswerkareal - Collaboration Architecte et Designer Paramétrique

Collaboration between architect and parametric designer

The collaboration with the parametric designer allowed an almost immediate visualisation of the thoughts and sketches in a digital 3D model. This allowed us to check aspects such as the integration of the buildings into the existing context, parameters such as density or, for example, the open spaces defined by the urban volume framework, and to make adjustments.

Back to projects